Międzynarodowy Dzień Herbaty, który przypada 15 grudnia, to święto wytwórców, plantatorów i producentów herbaty. To chwila na uważne przyjrzenie się drodze, jaką muszą przebyć herbaciane liście, zanim trafią do naszej filiżanki, imbryka czy czarki. Dni Ceramiki i Herbaty CZARKA to dwudniowe święto koncentrujące naszą uwagę na zwykle nieznanej lub pomijanej ciężkiej ludzkiej pracy.
15.12.2018 w artystycznej przestrzeni Galerii Miejskiej Arsenał oraz 16.12.2018 w pełnej egzotycznych roślin Palmiarni Poznańskiej, podczas prelekcji, warsztatów, opowieści, spotkań, degustacji i wystaw, postaramy się przekonać uczestników, by uważnie dokonywali swoich konsumenckich wyborów przy zakupie herbaty i ceramiki. Naczynie i zawartość, w połączeniu ze świadomym doborem odpowiedniej wody, tworzą bowiem swoistą synergię. CZARKA – to współpraca pasjonatów herbaty, podróżników, artystów, biologów oraz instytucji kultury, artystycznych i naukowych. Zapraszamy więc wszystkich, którym jest bliski zrównoważony rozwój, do czerpania z tej obszernej „czarki” wiedzy, doświadczeń i działań oraz napełnienia jej nowymi informacjami, wskazówkami i inspiracjami.
Uwaga: ilość miejsc na warsztatach jest ograniczona, obowiązują zapisy. Wypalone prace ceramiczne będą do odbioru w galerii po 21.12. 2018. Na prelekcje i ceremonię wstęp wolny.
PROGRAM:
WARSZTATY
11.00 – 12.00 Rodzinne warsztaty ceramiczne Naczynia do picia
prowadzenie: Katarzyna Poniecka
Dzieci wraz z opiekunami będą lepić z gliny i własnoręcznie wykonywać kubki, filiżanki i inne naczynia. Prowadzące opowiedzą ponadto o naczyniach służących do picia pysznej i zdrowej herbaty.
Koszt udziału: dziecko – 20 zł, dorosły – 20 zł (15 zł – kolejne dziecko)
Zapisy: glinianakula@gmal.com
12.00 – 13.00 Warsztaty plastyczne Herbaciane malowanki dla najmłodszych
prowadzenie: Agata Gera
Najmłodsi uczestnicy będą mogli poznać różne rodzaje herbat oraz naparów z innych roślin, które posłużą jako naturalne barwniki do własnoręcznego pomalowania kartki świątecznej
wstęp wolny
12.15 – 12.45 Warsztaty zdobienia ceramicznych kubków (grupa I)
prowadzenie: Pavla Koralewska
Podczas tych warsztatów każdy uczestnik otrzyma kubek oraz instruktaż ceramiczki na temat odpowiedniego zdobienia naczyń. Pomalowane naczynia będą gotowe do odbioru po zajęciach.
Koszt udziału w zajęciach: 25 zł od osoby
Zapisy: pavla@ceramika-design.eu
12.45 – 13.15 Warsztaty zdobienia ceramicznych kubków (grupa II)
prowadzenie: Pavla Koralewska
Podczas tych warsztatów każdy uczestnik otrzyma kubek oraz instruktaż ceramiczki na temat odpowiedniego zdobienia naczyń. Pomalowane naczynia będą gotowe do odbioru po zajęciach.
Koszt udziału w zajęciach: 25 zł od osoby
Zapisy: pavla@ceramika-design.eu
13.30 – 15.00 Warsztaty lepienia czarek inspirowanych estetyką japońską
prowadzenie: Katarzyna Poniecka
Poznamy metodę i stylistykę tworzenia wyjątkowych naczyń do picia herbaty inspirowanych kulturą Japonii. Wykonane czarki zostaną poszkliwione oraz wypalone w pracowni.
Koszt udziału w zajęciach: 60 zł od osoby
Zapisy: glinianakula@gmail.com
15.00 – 15.30 Warsztaty zdobienia ceramicznych kubków (grupa III)
prowadzenie: Pavla Koralewska
Podczas tych warsztatów każdy uczestnik otrzyma kubek oraz instruktaż ceramiczki na temat odpowiedniego zdobienia naczyń. Pomalowane naczynia będą gotowe do odbioru po zajęciach.
Koszt udziału w zajęciach: 25 zł od osoby
Zapisy: pavla@ceramika-design.eu
15.30 – 16.00 Warsztaty zdobienia ceramicznych kubków (grupa IV)
prowadzenie: Pavla Koralewska
Podczas tych warsztatów każdy uczestnik otrzyma kubek oraz instruktaż ceramiczki na temat odpowiedniego zdobienia naczyń. Pomalowane naczynia będą gotowe do odbioru po zajęciach.
Koszt udziału w zajęciach: 25 zł od osoby
Zapisy: pavla@ceramika-design.eu
PRELEKCJE
11.00 – 11.50 Woda matką herbaty
prowadzenie: Martyna Kubiak, Agata Ożarowska
Odpowiedni herbaciany susz oraz dobrze dobrana do parzenia i picia herbaty ceramika – to nie jedyny przepis na idealną w smaku, zdrową herbatę. Kluczem do sukcesu jest woda. Zła jakościowo odbiera bowiem herbacie jej walory smakowe i zdrowotne. Warto więc poznać proste sposoby na to, jak zadbać o jakość wody i przestrzeganie odpowiedniej temperatury w naszej pełnej pospiechu codzienności.
12.00 – 12.50 Między życiem a śmiercią – herbaciana sansara pod Himalajami w Nepalu
prowadzenie: Agata Ożarowska
W kwietniu 2015 r. całym światem wstrząsnęła wiadomość o dramatycznych w skutkach trzęsieniach ziemi w Nepalu. Pięć miesięcy wcześniej Agata Ożarowska w rejonie jednego z ośmiotysięczników – Makalu – znalazła swój herbaciany szlak na tamtejszej plantacji herbaty. Wydarzenia, które miały miejsce później, doskonale scharakteryzowały pojęcie hinduskiej sansary – kołowrotu metaforycznych oraz realnych narodzin i śmierci, cyklu naszej wędrówki. Opowieściom towarzyszyć będzie degustacja herbaty z tego regionu.
13.00 – 14.00 Japońskie plantacje szczęśliwej herbaty
prowadzenie: Jolanta Jona
Latem 2018 r. Jolanta Jona miała okazję odwiedzić kilka japońskich plantacji herbacianych i od podszewki zobaczyć, jak są tam uprawiane, a później produkowane herbaty. Poprzez swoją opowieść o nich zabierze nas do japońskich ogrodów i ludzi, którzy tam pracują i których życie toczy się wokół i przy herbacie. Zapraszamy na pokaz zdjęć oraz opowieści o herbatach ekologicznych, zmęczonych krzewach Camellia sinensis, a także o ręcznym robieniu herbaty.
14.10 – 15.00 Chawan – magiczna czarka na japońskiej drodze herbaty
prowadzenie: Anna Molska
Raku eksperyment – pod tą nazwą w marcu 2017 roku odbyły się warsztaty na Akademii Sztuki w Szczecinie pod kierunkiem japońskiego ceramika Masashi Suzuki. Masashi swoja sztukę wywodzi z japońskiej tradycji. Warsztaty poświęcone były nie tylko nauce wyrabiania tradycyjnych czarek do matchy, ale przede wszystkim były spotkaniem z niezwykłą wrażliwością, szacunkiem i tradycją ukierunkowanymi na celebrację wspólnego picia herbaty. Anna Molska przybliży nam postać Mashasiego, jego styl pracy i opowie o tym, jak te spotkania rezonują dziś w jej warsztacie ceramicznym i w codziennym życiu.
15.15 – 16.00 DROGA HERBATY – Pokaz ceremonii parzenia herbaty
Uważność, szacunek i ogromna wrażliwość – to cechy różnych ceremonii herbaty charakterystycznych dla Japonii, Chin czy Tajwanu. Nawiązując do korzeni kultury herbaty, zabierzemy uczestników na mistyczny, herbaciany rytuał z Kraju Kwitnącej Wiśni Chanoyu.
KIERMASZ
11.00 – 16.00 HERBACIANY STRAGAN
Przez cały dzień na małym stoisku herbacianym będą dostępne herbaty ze znajomego źródła pochodzenia. Dla podkreślenia roli pracy podczas uprawy i produkcji herbaty oraz przestrzegania zasad zrównoważonego rozwoju, w sprzedaży będą wyłącznie herbaty organiczne i produkowane w myśl idei sprawiedliwego handlu.
Festiwal będzie kontynuowany 16.12 w Palmiarni Poznańskiej.